måndag 20 april 2015

Bildspel och film med Flipagram

Att skapa ett snabbt bildspel eller enkel film 

 med Flipagram 


Det finns en mängd olika appar som tillåter oss att redigera bilder, filmer och skapa fantastiska bild- kollage och härlig dokumentation. Men det kan vara svårt att hitta appen som passar bäst för precis det där projektet man vill starta just nu... eller en app som är så enkel att både vuxna och de yngre barnen i förskolan kan hjälpas åt att skapa enkla filmer och bildspel. 

En av de appar som jag använder för de där första projekten inom filmskapande, är Flipagram. 
I Flipagram kan du skapa korta bildspel och filmer (30 sekunder) av bilder du har i din kamerarulle på en smartphone eller lärplatta (iPad). Du kan lägga på olika filter för att ändra "känslan" på bilderna öka eller sänka hastigheten på hur fort de bilder du lagt in spelas upp, lägga till titeltext och musik med mera. 


Såhär funkar det: 

Först och främst måste du ladda ner appen, den är gratis men erbjuder "köp inuti app" gå gärna in på inställningar och stäng av dessa innan du låter barnen arbeta med appen, precis som med andra appar vi har på våra lärplattor. 


Efter att du laddat ner appen (eller innan) behöver du ha bilder till ditt kommande projekt. 
Vill du skapa ett bildspel av en aktivitet så kanske du redan har bilderna i kameran, vill du skapa en film är det nu då måste fundera på vilken nivå du ska lägga dig på. Filmen blir max 30 sekunder men det brukar räcka för att göra en häftig film! 
För att pröva principen av att skapa film på detta sätt brukar jag första gången låta barnen ställa upp lärplattan så den står stadigt, den kan med fördel stå på samma plats genom hela skapandet första gångerna. 
Sedan börjar vi med att flytta saker framför kameran, bara lite i taget och ta en stillbild varje gång vi flyttat föremålet eller personen om barnen vill vara med och synas i filmen. När du är nöjd dina bilder och har skapat alla de bilder du behöver för en "storyline" kan du gå vidare in i appen. 

När du öppnar appen ser det ut som nedan, du kan registrera dig och skapa ett konto men eftersom jag inte är säker på hur sekretess reglerna ser ut för företaget och eftersom det går fint att skapa innehåll med appen utan att göra detta kör jag utan att ha registrerat mig. Nu har du kommit in i appen och det är dags att välja de bilder du vill ha i ditt projekt. 
När du har gjort det ser det ut som nedan 


När du tryckt nästa kommer du till denna sida: 
När du känner dig klar med din redigering och ställt in allt du vill ställa in trycker du på nästa för att avsluta projektet. 


På denna sidan döper du ditt projekt och sparar det genom att trycka på "färdig" i övre högra hörnet. Appen kommer fråga om du vill dela ditt projekt men detta är inget måste. 
Du har nu fått ditt projekt sparat i din bildrulle, om du inte hittar bilderna bland dina vanliga bilder kan du se om plattan skapat en mapp (under "bilder" - "Album") som heter "flipagram" om den har det ligger antagligen ditt sparade projekt där. 

Och såhär kan slutresultatet se ut: 

Kom gärna med frågor om något var oklart! :) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar