onsdag 15 april 2015

"Mediepedagogik på barnens villkor" - en bokrecension

Mina tankar kring boken. 

"Mediepedagogik på barnens villkor" - Ulla-Karin Lundgren Öhman mfl. 

Inför årets SETT - mässa (min första) fick vi som fått glädjen att följa med varsitt ex av boken "Mediepedagogik på barnens villkor"... och här kommer mina tankar om boken. Boken är uppdelad i flertalet kapitel skrivna av pedagoger eller fd pedagoger som arbetar på annan position inom området. I varje kapitel (nästan) får vi möta en ny pedagog som lämnar sin syn på ämnet och som syftar till att inspirera och problematisera mediepedagogikens "vara" i förskolan. 
Boken ställer några av de svåra frågorna inom mediepedagogik så som frågor kring etik men inspirerar också genom att ge exempel på hur förskolor har tillämpat mediepedagogiken för att uppnå ett fördjupat lärande som sträcker sig ämnes överskridande och som visar hur mediepedagogiken används som ett kompletterande läromedel för att hjälpa pedagoger att täcka alla delar av målen i läroplanen för förskolan.


Jag gillade boken, den gav mig frågor för eftertanke och inspiration till utveckling av mig själv som pedagog och mitt pedagogiska arbete med mediepedagogik, IKT, en digital förskola. 
 Men som alltid när man kommer till en bok blev jag mer fångad av vissa kapitel än andra. 

Allt som allt känner jag att det här är en sådan där bok som om den finns på förskolan blir en bok man kan läsa i när man behöver tänka till och tänka ett varv till, kanske få lite inspiration att fortsätta lite till när all ny teknik känns tung. En bok som jag anser att man med fördel kan läsa ett kapitel i taget och sedan ge sig tid att reflektera över. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar