måndag 24 april 2017

Vårt kartprojekt del 3

Kartor och symboler 

Kartgruppen som vi använt som arbetsnamn för vår projektgrupp visade som jag beskrivit i tidigare inlägg ett stort intresse för kartor och digitala verktyg. De visade också en enorm förmåga att förstå och tolka kartor samt att hitta användningsområden där kartor kunde underlätta arbetet. 

I början av arbetet la vi mycket tid på Google Earth, barnen lärde sig redan i pre project hur den nya förskolan och den gamla såg ut på Google Earth kartor, detta blev också utgångspunkten för stora delar av navigeringen. Så länge vi kunde se både den nya förskolan och den gamla på samma kartbild kunde barnen navigera sig på kartan, de hittade sina egna hus, till affären, till torget, spårvagnshållplatsen, skogen osv. 
I den här delen av projektet var kartornas kommunikativa funktion central. Kartorna hjälpte oss att upptäcka vårt närområde och världen. 

Nedan följer en lista över saker gruppen diskuterade i denna fas:
  • Hur olika hus ligger i förhållande till varandra. 
  • Distans mellan hus, förskola och hem, hemmet och torget, hemmet och affären. osv. 
  • Vad som skiljer sig mellan bild och verklighet? Årstidsförändring, gamla bilen på parkeringen, husens färg? 
  • Hur gör man en vägbeskrivning? (läs mer om hur vi gjorde i kommande inlägg om appen Explain everything) 
  • Läge - google earth bilderna är tagna uppifrån, huset kan därför se ut att vara av en annan färg än det egentligen är. Men hur kommer det sig? Vad är det vi ser egentligen?
  • Höjd - många hus ser lika höga ut på bilder uppifrån. Varför? Barnen vet ju att olika hus har olika många våningar. 
  • Hur man skapar Google sina Earth kartor? och hur ofta uppdateras dom? 
  • Hur ser det ut på andra ställen på jorden? Kan vi göra nedslag på andra ställen? Där mormor bor? Hemlandet? 
  • Etiska diskussioner - vi bor på olika sätt på olika ställen på jorden. Har vi det olika bra? Har vi det bättre som har "finare" hus? Är vi lyckligare? 
  • Finns det andra typer av kartor? 
Vi tittade i denna fas även på en stor mängd kända och spännande byggnader och deras tillhörande karta. Barnen studerade byggnaderna, färgen, strukturen, taket, formen osv, med andra ord alla detaljer som kunde avslöja hur det skulle se ut på en karta. Här kan du se några av de Google Earth kartor där du kan hitta kända och coola byggnader. 
Och vår förskola såklart! Här är några exempel på byggnader som går att hitta på tillhörande karta. Vilken byggnad som är på vilken karta är barnen i gruppen experter på att hitta, vi vuxna däremot... Har det inte alltid så lätt att hitta. 


Tankarna är många och utforskandet otroligt spännande att följa. 
Den sistnämnda tanken, finns det andra typer av kartor? fick bli nästa steg i processen. 

// Malin 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar